Evaziunea fiscala este o crima

Senatorul Dan Voiculescu sustine, intr-o declaratie politica depusa astazi, la Senat, necesitatea dublarii tuturor pedepselor pentru infractiunile de evaziune fiscala, anuntand ca a depus un proiect de lege in acest sens.

Dan Voiculescu: “Evaziunea fiscala este o crima.”

Oficial, economia subterana este evaluata de Institutul National de Statistica la 20% din Pro­du­sul Intern Brut, adica peste 23 de miliarde de euro. Totusi, conform estimarilor economistilor si chiar ale Bancii Nationale a Romaniei, nivelul economiei „negre” este mult mai ridicat, fiind plasat, intr-o perspectiva rezervata, intre 35 si 40 de miliarde de euro anual. Aceste sume semnificative, care depasesc toate imprumuturile contractate de Guvernul Romaniei de la institutiile financiare intrernationale in intervalul 2010-2011, intretin coruptia, alimenteaza injustia sociala si distrug increderea in necesitatea educatiei, in munca cinstita, in institutiile democratice si in mecanismele economiei de piata.

In loc sa utilizeze resursele interne, regimul Basescu a ales calea mai simpla, a imprumuturilor. Datoria externa a Romaniei, publica si privata, a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Doar in anul 2011, s-au alocat cca. 40 de miliarde de euro pentru plata datoriilor si dobanzilor catre creditorii straini, cea mai mare parte a acestei sume fiind, la randul sau, imprumutata din surse externe.

Dar Romania are resurse interne pentru a depasi criza. Pentru a plati pensii si salarii corecte. Pentru a sustine antreprenorii romani. Pentru a moderniza sistemele nationale de sanatate si educatie. Pentru a dezvolta un stat social autentic, capabil sa ofere sanse reale la un trai decent pentru toti cetatenii romani care muncesc cinstit.

Evaziunea fiscala este cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii Romaniei. Evaziunea fiscala ne-a obligat sa ne imprumutam cu sume uriase pentru a asigura supravietuirea statului. Evaziunea fiscala condamna anual sute de mii de copii la saracie si izolare, refuzandu-le sansa la o scoala moderna si la asistenta medicala competenta. Evaziunea fiscala ucide destine si compromite viitorul acestei natiuni. Evaziunea fiscala este o crima. Pentru a eradica acest fenomen avem nevoie de vointa politica, o justitie corecta si, in mod esential, de un regim sanctionator extrem de sever.

Pe 1 februarie 2012, la inceputul actualei sesiuni parlamentare, am depus, impreuna cu alti colegi senatori, o propunere legislativa care dubleaza pedepsele pentru infractiunile de evaziune fiscala si solicit public tuturor grupurilor parlamentare sa sprijine acest demers apolitic, vital pentru societatea si economia romaneasca.

Un regim sanctionator sever, sustinut de masuri complementare de incurajare a disciplinei fiscale si aplicat cu fermitate, poate atrage in zona fiscalizata pana la 10 miliarde de euro in primele 12 luni de la intrarea in vigoare a legii.”

Copyright © 2012 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress