„Statul se imprumuta cu dobanda”

Dan Voiculescu:

“Statul se imprumuta cu dobanda din banii publici. Pensionarii pierd 900 de milioane euro.”

Senatorul Dan Voiculescu demonstreaza, in contextul dezbaterii Proiectelor bugetului de stat si al bugetului asigurarilor sociale, ca, prin Pilonul II de pensii, Guvernul se imprumuta direct din banii pensionarilor.

In acest context, Dan Voiculescu a declarat:

„Prin infiintarea pilonului II de pensii in anul 2008, 2% din contribu?ia a aproximativ 5 milioane de romani a fost alocata fondurilor de pensii administrate privat. În 2011, contributia pentru pilonul II a ajuns la 3.5% (din cotizatia a 5,34 de milioane persoane). In aceste conditii, s-au redus semnificativ sumele pentru pilonul unu, din care sunt platite pensiile in sistemul public potrivit principiului solidarit??ii. De exemplu, in anul curent, transferurile catre Pilonul II reprezinta aproape 20% din deficitul bugetului de asigurari sociale. Asadar, sunt cu 20% mai putin bani pentru pensii, pentru ca Guvernul ii redirectioneaza catre fondurile administrate privat!

Cu banii primiti, fondurile private au cumparat masiv titluri de stat. In primul semestru al anului 2011, 66,23% din investitiile fondurilor din pilonul II erau in titluri de stat (3,8 miliarde RON). Asadar, statul s-a imprumutat cu dobanda din proprii bani, iar bugetul de asigurari sociale a pierdut 900 de milioane euro. Astfel, pensionarii din sistemul public imprumuta fortat Guvernul! Iar, in tot acest timp, presedintele Basescu si premierul Boc au redus constant pensiile, prin impozitare si neindexare cu rata inflatiei, invocand lipsa fondurilor din bugetul de asigurari sociale.

In conditiile situatiei critice in care se afla peste 4 milioane de pensionari cu venituri de sub 1000 de lei, se impune suspendarea finantarii Pilonului II. Din surplusul creat, se poate asigura o crestere medie de peste 10% a pensiilor din sistemul public. Pentru oameni incercati de varsta si boala, o asemenea masura este vitala.”

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress