Iresponsabilitatea Guvernului destabilizeaza piata financiar-bancara

De la inceputul crizei economice, am avertizat constant asupra caracterului nociv al imprumuturilor statului pe termen scurt. Rostogolirea rapida a datoriilor determina cresteri permanente ale dobanzilor, incapacitatea de a desfasura proiecte structurale si instabilitatea politicii financiar-bancare.

Dupa doi ani in care s-a imprumutat si la termene de 30 de zile, Ministerul de Finante a anuntat, in iunie 2011, ca se reorienteaza catre imprumuturile pe termen lung. Insa minunea nu a durat decat 3 luni, din septembrie Ministerul de Finante revenind la emisiunile de titluri de stat cu scadenta la 6 luni.

In consecinta, prima de risc a Romaniei, care evalueaza costul asigur?rii împotriva falimentului de ?ar? ?i determin? dobanzile pentru achizi?ia de titluri suverane, a crescut cu peste 10%. O depreciere atat de abrupta a increderii in economia nationala a ridicat costul finantarilor externe atat pentru stat, cat si pentru companiile ?i b?ncile din România.

Cercul vicios al indatorarii excesive la dobanzi mereu in crestere paralizeaza economia Romaniei. Astfel, iresponsabilitatea Guvernului acutizeaza dezechilibrele economice si destabilizeaza piata financiar-bancara.

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress