Prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

768W1715Expunere de motive:

Oficial, economia subterana este evaluata de Institutul National de Statistica la 20% din Produsul Intern Brut, adica peste 23 de miliarde de euro. Totusi, conform estimarilor economistilor si chiar ale Bancii Nationale a Romaniei, nivelul economiei „negre” este mult mai ridicat, fiind plasat, intr-o perspectiva rezervata, intre 35 si 40 de miliarde de euro anual.
Aceste sume semnificative, care depasesc toate imprumuturile contractate de Romania de la institutiile financiare intrernationale in intervalul 2010-2011, intretin coruptia, alimenteaza injustia sociala si erodeaza increderea publicului in mecanismele economiei de piata.
In aceste conditii, statul roman are obligatia de a actiona ferm in sensul combaterii eficiente a evaziunii fiscale.
Romania are resurse interne pentru a depasi criza economica, pentru a plati pensii si salarii corecte, pentru a sustine antreprenorii romani, pentru a moderniza sistemele nationale de sanatate si educatie, pentru a dezvolta un stat social autentic, capabil sa ofere sanse reale la un trai decent pentru toti cetatenii romani care muncesc cinstit. Insa, este necesar ca aceste resurse sa fie atrase in zona fiscalizata, atat prin incurajarea disciplinei fiscale, cat si prin inasprirea regimului sanctionator, in special in scop preventiv.
Asadar, prin prezenta initiativa legislativa, propunem modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, nr.241/2005, in sensul cresterii semnificative a pedepselor cu inchisoarea pentru infractiunile de evaziune fiscala in vederea asigurarii eficientei rolului preventiv-educativ al normelor de incriminare.
In consecinta, propunem Parlamentului, spre dezbatere si adoptare, Propunerea legislativa privind modificarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, nr.241/2005.

Fisiere:
1. Propunere legislativ? privind modificarea Legii pentru prevenirea ?i combaterea evaziunii fiscale, nr.241/2005

Copyright © 2013 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress