Puritatea” etnica din primaria Sfantu Gheorghe suspecta

Dan Voiculescu: “Ii rog sa-mi trimita un mesaj pe toti romanii din municipiul Sfantu Gheorghe, care au dorit sau ar dori sa se angajeze in primaria din localitate.”

“Marti, 28.02.2012, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, primarul din Sfantu Gheorghe a fost audiat in dosarul in care am solicitat verificarea unei potentiale discriminari a cetatenilor de nationalitate romana din aceasta localitate, care, desi reprezinta aproximativ un sfert din populatia totala a orasului, nu au niciun reprezentant in randul functionarilor publici din primarie.

Cu acest prilej, domnul Antal Arpad a contestat calitatea mea procesuala de a sesiza CNCD si, totodata, a sustinut ca raportul de 119 la zero dintre maghiarii si romanii angajati in Primaria pe care o conduce este intamplator, lasand sa se inteleaga fie ca romanii nu-si doresc un loc de munca in respectiva institutie, fie ca niciun roman nu se ridica la standardele de competenta solicitate.

Pe langa aspectele de ordin strict juridic, pe care le las in seama specialistilor, trebuie sa remarc ca orice cetatean al Romaniei are nu doar dreptul, ci chiar obligatia de a face toate demersurile legale pentru a combate orice modalitate de limitare a unor drepturi pe criterii etnice. Mai mult, in calitate de senator, am jurat sa respect Constitutia si legile tarii, implicit, m-am obligat sa nu accept nicio forma de discriminare.

Sincer, mi-as dori sa cred ca situatia din primaria Sfantu Gheorghe este doar o intamplare. Din pacate, realitatea, statistica si bunul simt impiedica pe orice om inzestrat cu o judecata dreapta sa accepte ca raportul dintre competenta si profesionalismul maghiarilor si romanilor din orasul condus de domnul Antal Arpad este de 119 la zero. Asadar, “puritatea” etnica din primaria Sfantu Gheorghe ramane suspecta.

Realitatea este ca, in municipiul Oradea de exemplu, unde raportul dintre romani si maghiari este invers decat cel din Sfantu Gheorghe (maghiarii reprezentand cca. 25% din populatia totala), in Primarie sunt angajati zeci de cetateni de etnie maghiara si este absolut normal sa fie asa!

Statistica demonstreaza ca, in general, in orasele in care ponderea numarica a unei minoritati depaseste 10% din populatia totala, aceasta are reprezentanti in randul functionarilor publici din Primarie, in mod natural, fara a fi necesare interventii ale institutiilor care combat discriminarea.

Orice evaluare de bun simt dovedeste ca, din cei aproximativ 15000 de romani care locuiesc in Sfantu Gheorghe, oras afectat, ca mai toate orasele medii si mici din Romania, de o lipsa acuta a locurilor de munca, trebuie sa fi existat cel putin cateva zeci de cetateni de nationalitate romana care sa-si fi dorit sa devina functionari publici in primarie. Si, totusi, in randul celor efectiv angajati, nu exista niciunul.

In consecinta, pentru a nu lasa aceasta tema la un nivel teoretic, fac o propunere concreta: rog pe toti cetatenii de nationalitate romana, locuitori ai municipiului Sfantu Gheorghe, care au dorit sau ar dori sa se angajeze in primaria din localitate, sa-mi trimita un mesaj (e-mail:[email protected] tel:0214602068). Le promit ca voi avea grija ca toate mesajele lor sa ajunga la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si voi actiona, in continuare, impreuna cu ei, pentru a ne asigura ca “intamplari” de 119 la zero, pe criterii etnice, nu vor mai fi posibile in Romania.

Cand statul doarme (sau se preface ca doarme), cetatenii trebuie sa-l trezeasca!”

Copyright © 2012 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress