Combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri

IMG_1105_Expunere de motive

Conform statisticilor aproximativ 300.000 de persoane cu varsta cuprinsa. intre 15 – 64 ani, au consumat cel putin o data in viata droguri ilegale. Daca se iau in considerare alte tipuri de substante 8, 6% din populatia Romaniei a consumat cel putin o data in viata droguri ilegale, adica aproximativ 1.300.000 de persoane. Constatam cu ingrijorare aparitia fenomenului „produselor etnobotanice”, cu implicatii asupra tabloului simptomatologic al consumatorului care devine mai expus riscului de intoxicatie acuta supradoza, creterea prevalentei policonsumului precum i creterea prevalentei consumului recreational de droguri de risc mare risc.
Decesele datorate intoxicatiilor acute, supradozei, sinuciderilor agresivitatii sunt in crestere iar consumul de etnobotanice a crecut de 4 on intr-un singur an iar cazurile de depedendenta au crecut cu 35 %.
Studiile arata ca 10,7% dintre elevii de clasa a XII-a chestionati au declarat ca au consumat stupefiante. Concluzia apartine studiului BAROMETRUL ADOLESCENTEI 2009, Atitudini si stil de viata la nivelul elevilor de liceu de clasa realizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Studiul a fost realizat la nivel national, in perioada 15 octombrie – 5 noiembrie 2009, pe 1.290 de elevi.
„Rezultatele barometrului indica faptul ca, in cazul elevilor de clasa a XII-a, Bucurestiul nu mai este principalul oras din Romania in care se consuma droguri, regiunea Bucuresti-Ilfov find pe locul trei in ceea ce priveste procentul inregistrat, 13,7%. Regiunea Nord-Est se distinge in privinta consumului, inregistrand un procent de 19,9%, find urmata de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenta declarata de 15,1%”. Debutul in consumul de droguri incepe de la varste timpurii, sub 14 ani – 13%, 14-15 ani – 10%, 16-17 ani – 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicata in locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci, baruri, etc. (23,4% dintre adolescentii de clasa a XII-a mentionand ca le pot procura usor in aceste locuri, iar 17,8 % – chiar foarte usor) ?i petrecerile cu prietenii (18% au declarat ca le pot procura in aceste locuri usor, iar 12,8% – foarte usor).
Acest proiect legislativ prevede interzicerea magazinelor de etnobotanice in Romania si pedeapsa cu inchisoarea pentru cei care vand sau incearca sa vanda astfel de produse. Va reamintesc ca am initiat prima lege din aceasta tara ce prevedea inchisioarea pentru cei care vand astfel de produse. Desi a fost adoptatat de parlament ea nu a fost niciodata promulgata. Cerem printr-un proiect legislativ reinfiintarea ANA pentru a stabili o politica nationala impotriva crimei organizate legate de aceste produse.
Elaboram in acest moment un model de guvernanta clinica pentru abuzul de substante care sa permita abordarea intregrata cu medic, psiholog, psiholog, psihiatru asigurand preventia si tratamentul substitutiv si reinsertia sociala a victimelor consumului de droguri.
Fisiere:
1. Propunere legislativ? pentru completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea ?i combaterea traficului ?i consumului ilicit de droguri

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress