Alegeri locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, precum și referendumul

alegeriExpunere de motive:

Practica ultimelor alegeri a ridicat suspiciuni in Iegatura cu aparitia unei practici la limita legalitatii prin care diverse persoane au inchiriat mijloace de transport (autobuze, autocare) etc. prin intermediul carora se realizau activitati de transport intre localitati in ziva votului, in scopul votului multiplu. Astfel, grupuri de cetateni erau duse in afara de localitatii de domiciliu, la diverse sectii de vot, unde isi exercitau de mai multe ori dreptul de a vota, cu incalcarea legii.
Recent, au aparut informatii ca asemenea practici ar urma sa se desfasoare si in legatura cu alegerile prezidentiale si referendumul din 22 noiembrie.
Legislatia existenta prevede ca se poate confisca un bun folosit la realizarea unei contraventii, respectiv infractiuni, daca proprietarul bunului avea cunostinta de acest lucru.
In vederea prevenirii practicilor ilegale legate de exercitarea dreptului de vot se impune realizarea unui mecanism juridic prin care sa se intareasca masurile de prevenire a faptelor ilegale, precum si de o evidentiere clara a sanctiunilor la care se expun anumite categorii de persoane, care folosesc bunuri de natura mijloacelor de transport in circumstante improprii.
In acest sens, prezentul proiect instituie in sarcina detinatorilor cu orice titlu a unor mijloace de transport a obligatiei de a realiza contracte in forma scrisa cu persoanele care doresc sa inchirieze (gratuit sau contra cost) in ziva alegerilor ori a referendumului astfel de bunuri.
In acest fel, se asigura o buna evidenta a modului de utilizare, la dispozitia organelor de control abilitate, precum si o degrevare de raspundere a detinatorilor legitimi ai mijloacelor de transport, care nu risca confiscarea acestora in situatia implicarii in eventualele activitati ilegale. Contractul trebuie sa fie insotit de o declaratie pe proprie raspundere a beneficiarului, prin care acesta se angajeaza sa nu utilizeze bunuri in scopuri care incalca legislatia electorala.
Copii ale contractelor si declaratiilor se depun la Autoritatea Electorala Permanenta, asigurandu-se astfle posibilitatea verificarii si inlaturarii oricaror suspiciuni legate de implicarea detinatorilor vehiculelor in activitati ilegale.
Consideram ca, in acest mod, se creeaza premizele juridice pentru o corecta desfasurare a alegerilor (si a referendumului) si solicitam adoptarea in procedura de urgenta a prezentului Proiect de lege privind unele masuri pentru desfasurarea in conditii de legalitate a alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidentiale, precum si a referendumului.

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress