Experimentul bacalaureat 2011 – un esec de proportii

Senatorul Dan Voiculescu sustine, intr-un text postat astazi pe blogul personal, ca esecul de proportii de la examenul de bacalaureat este consecinta managementului incompetent si inadecvat al Ministerului Educatiei. Redam intregral acest text:

Dan Voiculescu:

“Astazi se vor publica rezultatele finale la bacalaureat, dupa rezolvarea tuturor contestatiilor. Tinand seama de rata infima de promovabilitate, tot astazi ar fi normal ca cei care administreaza sistemul national de educatie sa-si asume responsabilitatea pentru acest dezastru. Insa, foarte probabil, n-o vor face. Din contra, regimul politic va arunca pe umerii profesorilor responsabilitatea pentru catastrofa de la examenul de bacalaureat.

Evident, la fel cum exista profesori exceptionali, exista si cadre didactice nepregatite. Dar esecul unui intreg sistem de educatie nu este determinat de cazuri individuale, ci de un management incompetent si inadecvat. Iar punctul forte al incompetentei il reprezinta proiectarea vinovatiei asupra altora. Prostul nu se simte niciodata responsabil pentru dezastrele pe care le creeaza.

Nu profesorii sunt vinovati pentru catastrofa bacalaureatului 2011, ci Ministerul Educatiei. Un sistem de educatie mediocru nu se reformeaza printr-un examen de bacalaureat sanctionator, care nu contine elemente de dificultate adaptate gradelor diferite de pregatire si competenta.

Miza sistemului de invatamant este sa educe, nu se pedepseasca. Un pedagog veritabil stimuleaza, nu inhiba.

Experimentul Bacalaureat 2011 este un esec de proportii al Ministerului Educatiei. Pentru a preveni asemenea dezastre ar trebui ca noi – politicieni, profesori, parinti – sa ne asiguram ca niciodata nu va mai putea ajunge pe scaunul lui Spiru Haret un incompetent, coleg – “de gen neutru” – cu dezastrul.”

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress