Blocajul institutional ne obliga sa revizuim Constitutia

Senatorul Dan Voiculescu a publicat astazi, pe blogul personal, o analiza sintetica referitoare la oportunitatea revizuirii Constitutiei. Redam fragmente din acest text:

“In opinia mea, revizuirea Constitutiei este absolut necesara. Nu pentru ca o vrea Traian Basescu sau USL, ci pentru ca realitatea ultimilor ani ne-a demonstrat ca ambiguitatile si paralelismele din textul legii fundamentale genereaza blocaje institutionale cu efecte politice, economice si sociale extrem de grave.

Spre exemplu, raportul Presedinte-Guvern trebuie redefinit. Experienta ultimilor 20 de ani demonstreaza ca actualul sistem, care presupune o coabitare in cadrul puterii executive intre presedinte si premier, nu este adecvat realitatilor democratiei romanesti si determina fie conflicte deschise, in genul celui dintre domnii Basescu si Tariceanu, fie o vasalizare a unuia dintre cei doi demnitari, in genul relatiei dintre domnii Basescu si Boc. In ambele cazuri, nici Presedintia, nici Guvernul nu isi fac corect datoria. In opinia mea, sistemul actual, semi-prezidential, si-a dovedit clar limitele. Avem nevoie de o clarificare neta si, personal, as opta pentru un sistem prezidential clasic.

Si raportul dintre Guvern si Parlament trebuie schimbat. Un Guvern care isi asuma raspunderea pe diverse legi de treisprezece ori in doi ani desfiinteaza practic Parlamentul. Situatia este extrem de grava si pentru Parlament, ramas cu un rol decorativ, si pentru Guvern care, pe fond, isi depaseste clar responsabilitatile, si, mai ales, pentru natiune, victima fara vina a unui razboi institutional fara sfarsit.

Totodata, sistemul institutional romanesc are nevoie de un mediator veritabil. S-a dovedit ca Presedintele Romaniei, fie ca a fost prea puternic, fie prea slab, nu a putut deveni un mediator veritabil intre institutiile statului si intre institutii si societate. Asadar, avem nevoie de un alt mediator.

Sunt multe alte puncte vulnerabile in actuala Constitutie. Este necesara o dezbatere aplicata asupra acestora cu specialisti in drept constitutional, cu lideri politici si, foarte important, cu reprezentantii societatii civile. O constitutie veritabila nu poate fi elaborata intr-un laborator si impusa apoi cu forta. Cetatenii au dreptul sa-si decida Constitutia..

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress