Diplomatia se face, in primul rand, cu inteligenta

Scrisoare deschisa adresata de senatorul Dan Voiculescu presedintelui Traian Basescu referitoare la esecurile politicii externe ale actualei administratii.

Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Domnule Presedinte,

In sedinta de Guvern din data de 7 decembrie 2011 ati declarat ca sperati „ca ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul sa luam bani din China”.

Domnule Presedinte, intelegeti ca distrugeti pe termen lung relatiile internationale ale Romaniei?

Ati distrus relatia cu Franta si Rusia. Ati amenintat grobian Germania ca nu mai platiti contractele semnate de statul roman cu resortisantii germani. Ati compromis intrarea in spatiul Schengen. V-ati umilit ridicol in relatia cu Statele Unite ale Americii si cu Marea Britanie, vorbind despre o axa care nu a existat decat in imaginatia dumneavoastra. Acum, in conditiile in care nu aveti un dialog echilibrat cu niciun partener occidental, v-ati apucat sa distrugeti si relatia cu China!

Diplomatia nu se face nici in genunchi, nici cocotat pe gard! Nici cu plecaciuni, nici cu amenintari. Diplomatia se face, in primul rand, cu inteligenta. Cat de prost inspirat sa fiti incat sa declarati oficial ca un acord financiar cu China reprezinta o plasa, o capcana de care ministrii dumneavoastra trebuie sa se fereasca ?! Cat de prost informat sa fiti incat sa nu fi aflat ca economia chineza este a doua forta mondiala si ca, intr-un interval de maxim 40 de ani, va devansa si SUA?!

Domnule Presedinte, declaratiile dumneavoastra sunt atat de neinteligente, atat de neverosimile de la un individ rational, incat va sfatuiesc sa sustineti ca nu sunt reale, sa acuzati presa ca v-a preluat gresit afirmatiile si sa negati veridicitatea imaginilor. Daca cineva va va contrazice, sigur veti gasi un specialist bine orientat care va demonstra ca imaginile au fost trucate.

Domnule Presedinte, partenerii straini nu isi pierd timpul cu nuante si nici nu sunt obligati sa o faca. Ei nu il vad, aud si analizeaza pe marinarul sau jucatorul Traian Basescu, ci pe presedintele Romaniei. Concluziile lor despre domnia voastra se rasfrang asupra intregii natiuni romane. Cu fiecare intalnire externa in care ii hartuiti pe participanti, cu fiecare gafa declarativa despre Franta, Germania, Rusia sau China distrugeti imaginea si viitorul Romaniei.

La inceputul noului an, va urez, domnule presedinte, sa nu mai faceti nimic. Sa pastrati linistea. Este singurul mod in care ii mai puteti ajuta pe romani.

Sper ca diplomatia romaneasca va reusi sa repare, in doar cativa ani, dezastrele diplomatice din mandatele Basescu.

Dan Voiculescu

Copyright © 2011 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress