Scrisoare deschisa catre, presedintele CSM

Doamna Presedinte,

Independenta justitiei este expres prevazuta de Constitutie, Consiliul Superior al Magistraturii fiind garantul acestei independente – art. 133 alin.(1) din Constitutia Romaniei.

Si, totusi, justitia este sistematic agresata de factorul politic.

In mod evident, dreptul fundamental la libera exprimare ofera fiecarui cetatean roman posibilitatea de a exprima pareri critice la adresa functionarii sistemului de justitie. Insa, atunci cand reprezentanti oficiali ai statului roman delegitimeaza hotararile judecatoresti, acuzand instantele de lipsa de obiectivitate si profesionalism, se creeaza un grav prejudiciu justitiei din Romania, fiind amenintata insasi functionarea statului de drept.

Am receptat cu ingrijorare o declaratie recenta a unui ministru in functie, doamna Elena Udrea, care considera ca „degradarea spatiului public este cauzata, in mare masura, de o intelegere gresita de catre justitie a rolului si atributiilor pe care le are”. In mod evident, nu identitatea, nici apartenenta politica, ci statutul public al persoanei care emite asemenea consideratii pericliteaza independenta sistemului de justitie.

Inteleg si accept frustrarea unui justitiabil confruntat cu o decizie nefavorabila, insa resping orice forma prin care puterea executiva incearca sa intimideze puterea judecatoreasca.

In declaratia mentionata, respectivul ministru nu se limiteaza sa conteste cu instrumente legale o hotarare emisa in prima instanta, ci acuza justitia in ansamblul sau ca nu isi intelege corect rolul si atributiile. Consider ca un asemenea demers necesita o reactie institutionala din partea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a nu se transforma intr-un precedent care sa permita Executivului sa isi subordoneze treptat puterea judecatoreasca.

Doamna Presedinte,

Aceasta sesizare excede conflictului politic obisnuit. Mai mult, cred ca este esential sa pastram CSM in afara disputelor politice. Insa sfidarea justitiei prin delegitimarea hotararilor judecatoresti reprezinta, pe fond, o amenintare la adresa regimului democratic. In consecinta, consider ca asemenea amenintari trebuie prompt sanctionate.

Cu sinceritate

Dan Voiculescu

Copyright © 2010 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress