Pensiile trebuie indexate cu valoarea inflatiei

Proiectul de buget pentru anul 2011 este absolut necesar sa contina si indexarea pensiilor cu valoarea cumulata a inflatiei inregistrate in anul 2010 cu a celei oficial prognozate pentru 2011.

Potrivit estimarilor Ministerului de Finante si ale Bancii Nationale a Romaniei, pana la finalul anului in curs, inflatia va ajunge la aproximativ 8,5%. Implicit, valoarea reala a pensiilor va scadea cu acelasi procent. Totodata, pentru anul urmator se estimeaza o inflatie de 4,5%. Insumand cele doua cifre se ajunge la o diminuare cu minimum 13% a valorii reale a pensiilor.

Astfel, indirect, guvernul pune in aplicare si masura reducerii pensiilor, intrand in  contradictie, pe fond, cu decizia Curtii Constitutionale care a respins explicit incercarea Cabinetului Boc de a diminua pensiile cu 15%.

In consecinta, indexarea pensiilor cu valoarea inflatiei, practica obisnuita in toate statele civilizate, este, in egala masura, o obligatie morala si legala a autoritatilor romane.

In aceste conditii, propun Executivului sa includa in proiectul de buget pentru anul 2011 indexarea in doua etape a pensiilor din sistemul public. Astfel, de la 1 ianuarie 2010 toate pensiile sa fie indexate cu 10%, iar de la 1 septembrie 2011 cu 3% fata de nivelul inregistrat la finalul anului 2010.

Copyright © 2010 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress