Alianta Social Liberala. Acum!

Se pregatesc congrese la PSD, PNL si la PC. Fierbere, strategii, aliante, ambuscade, functii.
Inevitabil, cineva va ajunge sau va ramane presedinte la PSD. Si? Va inceta dezertarea parlamentarilor? Primarii ramasi fara fonduri nu vor mai trece de partea puterii? Vor creste pensiile sau salariile din educatie si sanatate? Mi-e teama ca nu.
La PNL, foarte probabil, Crin Antonescu isi va reimprospata echipa. Si? Parlamentarii si primarii PNL vor rezista ispitei scurtaturii spre putere? Fiscalitatea va deveni eficienta si flexibila? Sunt, din nou, sceptic.
La PC se schimba garda. Vor veni, sper, lideri tineri, inteligenti, determinati. Vor propune si promova o noua viziune! Si?

De fapt, vor detine macar un strop de putere reala actualii si viitorii presedinti ai acestor partide intr-un stat in care Presedintia, Guvernul, Parlamentul, Ministerul Public si serviciile secrete sunt autoritar controlate de CELALALT PARTID?

Mi-e teama ca NU.

In acest moment, nu-i nici un secret, in Romania exista un singur partid cu putere politica reala. Ba chiar un singur om, dar asta este deja specific national.

Asadar, la o evaluare realista, noilor presedinti nu le ramane decat bucuria platonica a statului de lider al Opozitiei. In alte state, aceasta pozitie are rolul sau, in Romania, in aceasta Romanie de dupa 2009, liderul opozitiei are infinit mai putina putere si influenta decat un banal secretar de stat care a avut, la timp, inclinatie catre portocaliu. Si, astfel, in urmatorii ani, PNL si PSD risca sa macine in gol bruma de resurse de care mai dispun pentru a se impune drept, imense realizari, „principal partid de opozitie” sau „cel mai activ partid de opozitie”. Iar liderii lor vor mai inscrie puncte simbolice la cate o emisiune televizata sau la cate o motiune plecata din start fara sanse. Deci, foarte putin. Ba chiar nimic.

Si atunci, ma intreb, n-ar fi mai util ca, in loc de pantomima politica, opozitia sa inceapa sa existe?

Iar opozitia, aceasta opozitie confruntata cu actualul regim, nu poate exista decat daca actioneaza unitar. Este nevoie acum, nu peste doi ani, de o Alianta Social-Liberala.

PSD si PNL trebuie sa inteleaga ca nu se lupta cu un partid, ci cu un sistem care dispune integral de resursele institutionale, financiare si coercitive ale statului roman.

Actionand separat, in logica unei rivalitati in interiorul opozitiei, structurile teritoriale ale PSD si PNL vor fi, in doi ani, decimate de migratia spre putere.

Iar daca cineva isi face iluzii ca in 2012 poate castiga puterea, chiar intr-o alianta, obtinand 54-55% din voturi inseamna ca s-a nascut dupa 6 decembrie 2009.

Actualul regim nu poate fi schimbat decat cu peste 70% din voturi. Iar o alianta cu o istorie de doar 6-7 luni intre politicieni care, timp de 2 ani, s-au atacat, nu va putea ajunge la un asemenea nivel in optiunile de vot ale romanilor.

De la cetatenii romani fara simpatii politice pana la simpli membri de partid, alesi locali sau parlamentari, toti avem nevoie de o viziune si un obiectiv realizabil pentru a continua sa speram.

In prezentul context politic, opozitia unita este singurul proiect care poate constitui o alternativa credibila la actualul regim si poate stopa dezertarile si chiar disolutia partidelor.

Pentru ca PSD si PNL sa nu devina, treptat, doar partide istorice, trebuie formata, in cel mai scurt timp, Alianta Social Liberala, trebuie elaborat un program politic temeinic si trebuie construit un guvern din umbra solid, care, prin contrast, sa demonstreze precaritatea Executivului in functie si sa-i convinga pe romani ca exista alternativa. Romania are personalitati marcante, in politica si in afara ei, care ar putea restaura, chiar si din umbra, increderea romanilor in functia din prim-ministru.

Altfel, daca ne irosim timpul cu mize simbolice, rezultatele la alegerile locale si parlamentare din 2012 vor fi, in mod fatal, doar simbolice.

Asadar,

Domnule Diaconescu, domnule Geoana, domnule Mitrea, domnule Nastase (ordinea este strict alfabetica) va intreb public, ca cetatean roman si coleg de opozitie, cum vedeti viitorul PSD, al opozitiei si al democratiei in Romania?

Domnule Antonescu, stimati colegi liberali, cum vedeti viitorul PNL, al opozitiei si al democratiei in Romania?

Dan Voiculescu

Copyright © 2010 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress