Ma intereseaza oamenii mai mult decat politica

Interviu acordat pentru All-News.ro

Domnule Dan Voiculescu, de la inceputul acestui an, PC are un nou presedinte. Cum va simtiti acum, dupa atatia ani, facand un pas in spate din prim-planul politicii?

Sunt presedintele fondator al PC si intotdeauna voi ramane atasat de acest partid, dar sunt departe de a regreta pasul despre care vorbiti dumneavoastra. Nu am intrat in politica pentru a fi vedeta. Nu cred ca lucrurile bune pe care le poti face tin de functii. In mod evident, atunci cand esti intr-o pozitie de decizie ai mai multe instrumente, dar, din fericire, eu am resursele si vointa de a face ceva si in lipsa acestor functii. Nu am fost si nu voi fi niciodata obsedat de functii. Exista si la noi politicieni cu functii dar care nu sunt deloc respectati ci mai degraba urati pentru functiile pe care le detin. In ceea ce priveste schimbarea de la varful PC eu cred ca este de bun augur, pentru ca a aratat clar oamenilor ca PC are drumul sau propriu. Si sunt convins ca PC, sub conducerea Danielei Popa, va ramane un partid puternic.

Cum comentati alianta dintre PC si PSD? Multi spun ca dumneavoastra sunteti artizanul acestei intelegeri.

Indiferent de ce voi spune eu, unii si altii vor gasi de cuviinta sa ma contrazica, asa ca ma abtin sa comentez afirmatiile altora. Va spun un lucru: eu cred ca este nevoie de o alternativa la actuala putere. Nu de o schimbare politica de dragul schimbarii. De o alternativa care sa ofere premise de dezvoltare serioasa pentru Romania. In Romania, multe lucruri nu merg astazi bine din cauza actualei puteri. Nivelul de trai scade, mediul de afaceri este marcat de lipsa de previzibilitate din Romania, atragerea fondurilor europene este o mare problema. Nu avem un plan de dezvoltare a Romaniei. Acestea sunt lucrurile importante.
Altfel, putem in continuare sa facem scandal si sa lasam problemele de guvernare sa se rezolve singure. Dar ele nu se vor rezolva de la sine. Recunosc, de multe ori si eu imi reprosez ca am intrat in anumite conflicte care nu au servit in final nimanui. Nu se mai poate continua insa asa. Vor oferi PC si PSD alternativa pe care romanii si-o doresc? Eu cred ca da, daca se vor concentra asupra lucrurilor cu adevarat importante.

In ultimul timp nu prea v-am mai vazut preocupat de politica. Ati renuntat definitiv?

Proiectele mele sociale vizeaza oamenii, nu prima pagina. Pentru mine nu este nicio diferenta daca sunt sau nu in prim-planul politicii, atata timp cat pot sa fac ceea ce cred eu ca este bine. Sunt intr-un punct in care privesc relaxat viata, in care simt ca pot sa ii ajut mai mult pe ceilalti. Sunt mult mai interesat de oameni decat de politica si politicieni.
Am decis sa acord mai multa atentie actiunilor Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei. In Romania exista inca o lume inchisa, in ceea ce priveste promovarea valorilor. Multi intelectuali, specialisti, se simt nevoiti sa isi lege ideile, proiectele, chiar sa isi puna inteligenta in slujba unor partide sau a unor lideri politici din dorinta de a putea sa evolueze. Nu vreau sa dau aici exemple si nu cred ca este dreptul meu sa o fac. Eu nu cred insa ca toate aceste lucruri sunt corecte. Eu vreau sa ajut, atat cat pot, la promovarea valorilor autentice fara a le afecta acestora posibilitatile de exprimare. Fundatia acorda anual o serie de premii, sprijin financiar pentru cei cu idei si proiecte remarcabile. Unii spun ca nu este demn sa dai bani. Probabil ca este mai demn sa vezi cum oameni de valoare, tineri de perspectiva, se rateaza pentru ca nu isi pot continua studiile, pentru ca invata in conditii mizerabile. Nu este pomana sa ajuti pe cineva care si-a aratat valoarea si are nevoie de un sprijin pentru a merge mai departe. Demn este sa dai acelui om o sansa sa isi continue sau sa isi materializeze proiectele.

Va considerati un filantrop?

Nu cred ca te poti defini ca filantrop. Filantropia este o stare de spirit, nu o meserie. Repet. Sunt intr-un punct al vietii mele in care pot spune ca sunt linistit, cu privire la mine, cu privire la viitorul familiei mele. Credeti-ma, cand ajungi intr-un astfel de moment dorinta de a-i ajuta pe cei din jurul tau vine de la sine. La inceput sub socul realitatii: vezi un om care iti cere ajutorul, poti sa i-l dai si i-l dai. Apoi, devine obisnuinta, pentru ca sentimentul de implicare este natural. Este o stare de normalitate, determinata, zic eu, de sentimentul ca este uman sa oferi inapoi ceva societatii si comunitatii din care faci parte.

Ce planuri aveti in acest an? Reveniti in prim-planul politicii?

Sincer, nu m-am gandit aproape deloc in ultimele luni la politica. Poate nu ma credeti. Lucrurile pe care mi le propun sa le fac in acest an nu au deocamdata nicio legatura cu politica. Sunt o serie de proiecte pe care vreau sa le continui la Fundatie, sunt altele pe care doresc sa le lansez. Mi-am propus ca in acest an sa pun si bazele unor organizatii care sa realizeze politici publice reale, care sa ofere solutii romanesti la problemele diferitelor categorii sociale. Sunt convins ca sunt multi intelectuali in Romania, ca sunt multi tineri proaspat absolventi de facultate care ar fi tentati sa participe la un astfel de proiect. Am mai spus-o, Romania, din pacate, nu are nici un proiect de dezvoltare.

Si, timpul liber cum vi-l ocupati? Aveti mai mult timp liber acum?

Timpul liber inseamna relaxare, familie, o masa buna. Lucrurile simple care il fac pe orice om normal sa se simta bine. Nimic special. Ma simt cel mai bine atunci cand sunt cu familia. Familia este priza de la care imi incarc bateriile. Imi mai place sa ies la munte, dar nu o fac foarte des.Nu pot spune ca am mai mult timp liber fata de momentul in care eram presedintele PC. Am avut un inceput de an destul de plin si se anunta o vara fierbinte. Sunt proiectele de care v-am spus. Este mult de munca, dar de abia astept. Eu nu sunt un om care poate sa stea. Nu sunt un om care sa renunte la lucruri pe care stie ca le poate face. Experienta in afaceri m-a invatat ca sunt momente cand trebuie sa renunti, dar este departe de a fi cazul acum sa vorbim despre renuntare. Trebuie intotdeauna sa ai o abordare strategica.

Ce asteptati de la anul 2008?

Ma astept, sau cel putin doresc o revenire a responsabilitatii in spatiul public. Romania a pierdut mult in ultimii 4 ani de politica. Din aceasta cauza, romanii au devenit tot mai putin interesati si de politica si de politicieni. Si nici asta nu este bine. Unii se bat cu pumnul in piept pentru scorurile din sondaje, dar nu vor sa vada ca jumatate din cetatenii acestei tari nu mai voteaza. Aici e marea problema. Daca politicienii vor sti sa readuca oamenii in cabinele de vot, atunci vom face un imens pas inainte.

Copyright © 2008 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress