Despre banii lui Ceausescu

Interviu acordat ziarului Academia Catavencu

Dan Voiculescu despre banii lui Ceausescu: ‘Nu sint eu. Exista un anume Gheorghe Voiculescu’

16 ani de Dan Voiculescu. Din patron al Antenelor a devenit tatal fiicelor trustului Intact. Din colonelul care a furat banii lui Ceausescu, mit creat de jurnalisti, a devenit turnator, verdict dat de CNSAS, judecat la Tribunal. Din aliat al PSD, „solutie imorala”. 16 ani in care nu i-am luat interviu. 16 ani in care Voiculescu a aflat cit de nepriceputi sint ziaristii si ca exista un Voiculescu minuitor al banilor lui Ceausescu, dar nu el.

„Eu sint un vector”

Reporter: Dumneavoastra sinteti turnator, eu sint „noul securist”.
Dan Voiculescu: De unde ai scos-o ca sint turnator?

Rep.: Eu sint noul securist?
D.V.: Nu stiu, nu pot face afirmatii. Cind am vorbit de noii securisti, am vorbit de practicile unor jurnalisti, care seamana foarte mult cu practicile fostilor securisti. La ora actuala, se repeta istoria, daca vrei sa torni pe cineva, il turnai la Securitate, la Partid. La moda erau anonimele. Omul era luat in colimator si avea necazuri. Acum, Securitatea e presa. Torni la presa, ia anonimele, le verifica sau nu, pe unele le interpreteaza cum doreste… Nu exista un cod deontologic. Uite, spuneti ca sint turnator. Pe ce va bazati?

Rep.: Pe dosar, pe verdict.
D.V.: Si unul si celalalt sint in judecata

Rep.: Cum sa fiu obiectiv cu dumneavoastra? Pe sase hirtii ati scris cite ceva despre colegi.
D.V.: Vedeti, de asta aveam dreptate. Nici securistii nu aveau o profesiune. Nici ziaristii nu au. Dupa ureche cred ei ca am scris ceva despre niste colegi.

Rep.: Ati scris delatiuni!
D.V.: Dumneavoastra spuneti?

Rep.: Da!
D.V.: Afirmatiile sint total neprofesioniste. In afara climatului normal de dezvoltare a unei societati. Daca o sa continuam sa ne acuzam unii pe altii, fara dovezi, se va continua o lupta surda intre trecut si prezent, intre securisti si nesecuristi, intre tineri si batrini, femei si barbati si niciodata nu vom construi. Am sa afirm miine ca am avut un interviu cu un reprezentant al Academiei Catavencu si ca mi s-a parut mie ca el, cind era elev, si-a turnat colegii si conform regulii trebuie sa dovedesti ca nu e asa.

Rep.: Aveti dosarul cu un verdict dat de baietii de la CNSAS!

D.V.: Baietii au dat sase verdicte ca nu, unul ca da.

„Cine vrea sa ramina mic in cariera?”

Rep.: 15 ani ati tocat banii lui Ceausescu.
D.V.: 15 ani. Dupa care astea au disparut si a ramas o turnatorie in care nu se stie despre cine e vorba… Presa traieste din zvonistica, din senzational. Atunci, cind vorbim despre vectori… Eu sint un vector, domnu’… Am creat o industrie. Nu poti sa distrugi vectori, fiindca vom ramine cu o scara a valorilor total rasturnata si atunci revin si spun ca presa are un mare handicap. In ’90, la o saptamina de la Revolutie, cea mai slab dezvoltata parte a societatii era presa. Si atunci, din toate colturile tarii, din toate straturile sociale, au aparut oameni care voiau sa se afirme. Unde puteau? In presa. Au aparut 2.000 de publicatii. Fel de fel de oameni deveniti ziaristi. Ramasi la mina caracterului si la mina naturii. Unii au avut talent, ca Tuca, altii nu si au ramas cum au fost. Din scris vezi cum sare ca dintr-un cos puroi, exemplu este Tia Serbanescu. Scrie cu o ura, cu un venin… Ea are problemele ei de viata. Destinul a fost crud cu ea.

Rep.: Bacanu?
D.V.: Si el! Inchipuiti-va un medic chirurg care s-a certat cu sotia si il taie pe unul de suparare.

Rep.: Nici dumneavoastra nu sinteti curat. Aveti dosarul. Aveti un trecut care a scos capul. Sinteti copilul unui sistem, nu ati fost un anonim in acel sistem.
D.V.: Hai, sa explic. Dovada ca sint curat e ca o spun in trei fraze. Sint copil sarac, din familie modesta, am terminat „Emil Racovita”, am intrat la Facultatea de top de Comert Exterior. Am lucrat un an la Tehnoforestexport, apoi la Vibrocim, dupa aia la Crescent.

Rep.: Oportunist?
D.V.: Nu, era meseria mea. Cine vrea sa ramina mic in cariera? Am fost un lucrator care si-a iubit meseria, care se bazeaza pe negocieri.

„Basescu e un pervers”

Rep.: Basescu a stat de multe ori de vorba cu Voiculescu. Tot „solutie imorala” v-a facut.
D.V.: Basescu e un pervers. Intotdeauna stie pe cine sa dea vina si cum sa dea vina. Treaba asta ii vine din scoala vietii. Viata l-a obligat sa se descurce intotdeauna si asta l-a ajutat si in politica. Basescu, dupa ce m-a rugat sa intram la guvernare, a spus ca solutia de guvernare gasita e imorala. Formularea a fost „PUR e solutie imorala”. Presa care ma iubeste a luat doar finalul.

Dinescu – parvenit

Rep.: Uriti?
D.V.: Vreau sa va spun un lucru. Eu pe Petre Mihai Bacanu, cel care mi-a facut cel mai mare rau, nu-l urasc. Il compatimesc pentru faptul ca nu a reusit. Cred ca si Dumnezeu l-a batut in ultimul timp.

Rep.: Pe Dinescu?
D.V.: Nu. E un parvenit, un ins care si-a vazut interesul personal. Fiindca nu i-a dat Oancea 8.000 de euro s-a purtat la CNSAS cum se stie. Alt exemplu.
Cartianu de la Evenimentul zilei a avut un proiect, n-a corespuns si acum e cel mai mare dusman al meu. Asta e. Atit e de mare imperiul meu de presa.
Multi au trecut si, trecind prin el, se razbuna pe mine.

„N-ar trebui sa intre stiri nesemnificative la Antena”

Rep.: De ce impuneti stiri cu PC la Antena 1?
D.V.: Am martori ca nu ma bag in ceea ce se intimpla acolo. E complexul ca presa trebuie sa fie in acord cu patronul ei. Faptul ca apar informatii nesemnificative la Observator e o mare greseala. N-ar trebui sa apara. Unii dintre oamenii de acolo, din interes de salariat, spun sa bagam stirea cu fostul nostru sef. E o greseala.

Rep.: N-aveti replica taioasa, nu sinteti rapid in discurs. Ce va trebuie politica?
D.V.: Am o maxima pe birou acasa: „A invata pe cineva ceva inseamna a-i schimba celuilalt viata in bine”. Am facut politica pentru un singur motiv: ma simt in forta si singurul drum pe care pot sa construiesc e politica.

Rep.: Ar trebui sa fiti zgircit, nu sa risipiti banii cu politica.
D.V.: Sint extraordinar de zgircit, am o placere enorma de a face bani si sint extraordinar de atent cum se cheltuiesc banii. Eu vreau ca-n fiecare zi, din mintea mea, din miinile mele sa iasa ceva. Ca m-am intilnit cu un om si i-am dat o idee, ca m-am vazut cu o babuta si i-am dat un frigider. Nu pot daca nu construiesc. Nu pot construi decit in politica. Veti vedea ca in sase luni voi reusi si in politica.

Rep.: Cind? Uitati-va la PD. Are oameni, are tot.
D.V.: PD-ul nu e o fecioara. Asistam la formarea unei mafii PD mai tare ca mafia PSD. Puterea corupe mai ales pe cei care nu au.

Rep.: Va retrageti de la guvernare?
D.V.: Da.

Copyright © 2006 Dan Voiculescu · Toate drepturile rezevate! · Design All-News
Foloseste WordPress